The sky is the limit!
Haarkleuren vind ik één van de leukste dingen om te doen! Er zijn oneindig veel mogelijkheden om met kleurencombinaties te spelen: Bruin met blond, rood met zwart, zilver met grijs of gewoon alle kleuren van de regenboog!
De afgelopen 17 jaar heb ik veel geëxperimenteerd met haarkleuringen. Verschillende kleurtechnieken geleerd maar vooral ervaring opgedaan. Hoe kleur je donker haar lichtblond? Hoe blijft een haarkleur het langst mooi? Wanneer kies je voor een balayage of highlights? Ik ga altijd voor het gezondste voor je haar en dat de volgende keer iemand komt met een voorbeeld van jouw haarkleur! Ik werk met de merk #mydentity & POP colour.
Hierboven zie je before and afters van haar dat erg beschadigd was door ‘overkleuren’, zelf kleuren of door henna. Voordat we überhaupt begonnen te denken om naar een andere kleur te gaan, hebben we eerst om de 3 weken een Olaplex treatment gedaan om het haar te herstellen totdat het haar sterk genoeg was om zo een kleur make over aan te kunnen. Remember: Een kapsel en kleur komen pas echt tot hun recht wanneer ook het haar gezond is.
Hierboven zie je before and afters van haar dat minder vaak gekleurd is met voornamelijk een dikke uitgroei. Om ongekleurd haar of minder vaak gekleurd haar een andere kleur te krijgen, is vaak makkelijker doordat het haar sterker is, nauwelijks beschadigd is en er geen opstapeling van oude kleuringen aanwezig zijn.
Kleurbehandelingen
Je bent online lekker aan het scrollen en een afbeelding trekt al je aandacht. Een afbeelding met een mooie glanzende haarkleur. Je denkt, JAA, DAT WIL IK OOK! Deze kleur wil ik al zolang! Op de video’s lijkt het zo simpel en snel gedaan, dus grote kans dat je denkt dat het even 2 uurtjes zitten bij de kapper is. Wat highlights en een kleurtje.
Nou, dit heb ik zo vaak gehoord en gezien, en in reality waren het meestal behandelingen van 8+ uurtjes. Ik schets hieronder even wat de meest voorkomende kleurbehandelingen inhouden en waar rekening mee moet worden gehouden.
Uitgroeibehandeling (max 3 cm)
Met een uitgroeibehandeling wordt bedoeld dat er met één ‘papje verf’ je eigen haarkleur weer matcht met de rest van je haarkleur. Bijvoorbeeld, de grijze haartjes welke weer zichtbaar zijn na een paar weken. Met een uitgroeibehandeling kan het haar zo donker als je wenst gekleurd worden en max. drie tinten lichter dan de eigen natuurlijke haarkleur.
Basiskleur
Bij een basiskleur wordt heel je haar gekleurd in één kleur. Op ongekleurd haar kan het haar tot vier tinten lichter gekleurd worden. Haar wat al gekleurd is, kan alleen donkerder gekleurd worden. De haarverf zorgt voor een permanente kleuring die uit het haar moet groeien. Zoals bij alle kleuringen zal de kleur door het wassen vervagen, maar verdwijnt nooit helemaal uit het haar. Pas als het eraf wordt geknipt.
Crazy colors | Extreme kleuren
Hoe feller de haarkleur, hoe lichter het haar daaronder moet zijn. Tenzij je hoogblond van jezelf bent, is ontkleuren de enige optie om het haar daarna in een mooie aanwezige kleur(en) te kleuren. Het vergt enige onderhoud om de kleur mooi te houden. Het zal even wennen zijn, maar is zeker te doen.
Alvast een note: Wanneer het haar nat wordt, door de regen of als je gaat zwemmen (raad ik niet aan), komt er kleur vanaf. Houd rekening met lichte kleding!
Kleur correctie
Wanneer de uitgroei langer dan 4 cm is of meerdere kleuren heeft, dan is het een kleur correctie. En ook wanneer de gewenste kleur 4 (of meer) tinten lichter is dan de eigen haarkleur of als je haar gekleurd is en je het nog lichter wilt. Dit zijn ook allemaal kleur correcties. De duur van zo een behandeling is minimaal 8 uur en vergt een vaste standaard haarroutine.
Kleurcorrectie zonder te blonderen. Totale duur: 6 uur
Elke 3 weken kleurde ze zelf de uitgroei zwart. Ik heb het gekleurd naar een kleur zodat ze de grijze uitgroei niet meer hoeft te kleuren en natuurlijk kan laten uitgroeien. Totale duur: 19 uur
Techniques
Je wilt je haar graag kleuren en je weet ook al welke kleur je wilt. De structuur en kwaliteit van je haar spelen een grote rol of de gewenste kleur bereikt kan worden. Net zo belangrijk is de kleurtechniek. Het is aan de hairstylist haar expertise welke techniek er gebruikt wordt om jou de perfecte kleurlook te geven. Je wordt overspoeld met de verschillende kleurtechnieken. Ik heb het op een rijtje voor je gezet zodat je weet wat het allemaal inhoudt. De volgende benamingen zijn kleur technieken en geen haarkleur. De meeste technieken kunnen met elkaar gecombineerd worden om jou de perfecte kleurlook te geven!
Highlights
Deze techniek kan op verschillende manieren worden ingezet in het haar. Highlights door je haar heen creëert meer levendigheid en een speelsere look. Plukjes van het haar wordt gekleurd en in folies ingewikkeld. Het kleurverschil kan drastisch maar ook heel subtiel. Dat hangt van de kleurkeuze af en de plaatsing van de highlights. Het mooie van highlighten is dat wanneer het uitgroeit er geen sterke overgangslijn ontstaat naast je eigen haarkleur. En kan je (mits je veel grijze haartjes hebt) 3 à 4 maanden genieten van de highlights voordat je je kan storen aan de uitgroei!
Het verschil tussen highlights en lowlights? Highlights zijn lichtere plukken door je haar en lowlights zijn donkere plukken door je haar heen.
Highlights gecombineerd met face framing
Babylights
Babylights zijn zeer fijne highlights. Het geeft een heel natuurlijk effect. Voor de haren rondom je gezicht is dit een hele mooie techniek, maar ook als je lichter wilt gaan met je haarkleur zonder heel je haar te hoeven ontkleuren. Met babylights krijg je ook geen sterke overgangslijn wanneer het uitgroeit. En kan je (mits je veel grijze haartjes hebt) 5 à 6 maanden genieten van de babylights voordat je je kan storen aan de uitgroei!
Babylights gecombineerd met root shadow
Teasy lights
Bij de teasy lights techniek krijg je een hele natuurlijke overloop vanaf de aanzet al. Het haar wordt bij de aanzet getoupeerd en deze wordt niet opgelicht. Hiermee krijg je een zachte overloop van aanzet naar lengtes en punten. Met deze techniek kan je zeker ook 5 à 6 maanden genieten van je haarkleur voordat je je kan storen aan de uitgroei!
Teasy lights met 2 kleuren
Balayage
Letterlijk vertaald vanuit het Frans betekent balayage vegen. Uit de vrije hand wordt er op strategische wijze blondeer of verf op het haar aangebracht. Bij de klassieke balayage techniek is de aanzet donkerder en loopt deze subtiel over naar lichter toe in de punten. Hierdoor krijg je een natuurlijk gekleurd kleureneffect. Het haar wordt niet in folies gewikkeld. Met deze techniek hoef je pas na een half jaar weer de uitgroei te kleuren! (Grijze haartjes uitgezonderd)
Classic balayage
Ook in de balayage techniek heb je in verschillende varianten en zijn de technieken eindeloos te combineren. Bijvoorbeeld: Ribbon weave, foilyage, face framing, balayage-highlights, balayage dimension.
Balayage – highlights Balayage dimension Ribbon weave
Reverse Balayage
Het omgekeerde van een balayage. Van een donkere kleur, meestal dicht tegen je eigen haarkleur, word vanaf de uitgroei een overloop gemaakt naar de lichtere punten.
Foilyage
Foilyage is heel simpel: een balayage ingewikkeld in folies. Het voordeel van haar kleuren in folies is dat je preciezer en met meerdere kleuren tegelijk kan werken, maar vooral dat het haar sterker kan oplichten.
Face framing
Je ziet het nu overal: Face framing, ook wel money piece genoemd. Je lokken rondom je gezicht worden opgelicht in folies of met een balayage techniek. Deze zijn het lichtste van heel het haar waardoor deze lekker opvallen. Het geeft een speels maar ook volwassen effect. De techniek is te combineren met alle andere technieken! Ook kan een face framing kleuring toegepast worden om een lange kleurbehandeling een paar maanden uit te stellen. Een goede optie vooral als je je haar wilt laten groeien.
Slices
Slices: smalle ‘stukken’ welke worden ingezet in folies. Deze techniek zorgt voor een zichtbaar contrast tussen de kleuren. De opgelichte stukken zien er net wat dikker uit dan highlights.
Slices & face framing
Air touch
De naam zegt het al: het haar wordt aangeraakt met lucht. De korte haartjes tussen je haar worden d.m.v. een speciale föhn techniek eruit geblazen en het overgebleven haar wordt gekleurd. Dit zorgt voor een kleuren overloop wat er bizar natuurlijk uitziet.
Color melt
Bij een color melt (kleuren samensmelten), worden 3 of meer kleuren in elkaar over laten lopen voor een perfecte kleuren overgang.
Babylights, balayage en color melt
Root melt
Met deze techniek loopt de aanzet kleur flawless over naar de rest van de haarkleur.
Root smudge
Deze techniek maakt de lijn zachter tussen de aanzet en opgelicht haar.
Babylights gecombineerd met root smudge
Root shadow
Bij deze techniek wordt de aanzet zo gekleurd dat je een schaduw effect krijgt bij de aanzet.
Root shadow, highlights & balayage
Ombre
Met de ombre techniek krijg je een duidelijk verschil in kleur tussen de aanzet en de punten van het haar. Deze kleuren lopen over in elkaar met een mooie, zachte overloop. Bij half lang, tot lang haar is dit een mooie techniek. Vooral als je eenmalig of na een lange tijd pas je haar weer wilt kleuren.
Ribbons
En dan heb je nog de ‘ribbons’. De trend van nu. Grovere lijnen met kleurschakeringen waardoor het haar bijna op een art piece lijkt!
Wat je nog moet weten
- Gekleurd haar kan alleen lichter gemaakt worden door te blonderen.
- Donker en gekleurd haar krijg je met een klassieke balayage niet grijzig of ashy blond.
- Van nature donker haar kleuren naar een blonde kleur, vereist veel onderhoud.
- Wanneer het haar over de schouders valt en je hebt het 3 jaar geleden voor het laatst gekleurd, zit er nog steeds kleur in het haar. Ook al zie je het niet.
- Blonderen, oplichten, ontkleuren, bleachen, bleken zijn allemaal hetzelfde. Pigment wordt uit het haar getrokken waardoor het haar lichter wordt in de kleuren rood, oranje en geel.
- Van zilvershampoo word je haar niet lichter. Zilvershampoo neutraliseert de gele kleuren van het haar.
- Gebruik altijd een shampoo & conditioner. Droog je haar ook altijd na het wassen.
- De tools en producten waarmee je werkt zijn 75 procent van hoe je haar eruit ziet.
Om lang te kunnen genieten van je haarlengte en haarkleur, gebruik altijd professionele producten en tools. Ik begeleid je hierin na een kleurbehandeling. - Om beschadigt haar te voorkomen na het kleuren, gebruik de hitte tool op maximaal 160 ° en alleen na het haren wassen.
Haarroutine
Crazy colors, maar ook ashy gekleurd haar is een commitment en eist veel verzorging om het mooi en sterk te houden.
De standaard haarroutine:
Je volgt een haarroutine elke keer wanneer je je haar wast. 3 shampoos, 1 om je haar schoon te maken, 1 om je haar sterk te houden en 1 om de kleur mooi te houden. Dat laatste kan ook een conditioner zijn. En nog een conditioner om je haar sterk te houden. Je droogt je haar altijd met de föhn. Nat haar = kwetsbaar(der). Goede tools zijn essentieel hierin. Net zoals de haarverzorging en stylingsproducten. Deze zijn altijd van een professioneel kappersmerk.
Bij de haarroutine hoort ook regelmatig een Olaplex stand alone treatment. En om de 6 weken de puntjes knippen als je volle punten wilt behouden.
Dit haarroutine geld voor elke kleur waar geen rode, oranje en of gele tinten inzitten.
Na het kleuren van je haar, krijg je een gepersonaliseerde, gedetailleerde haarroutine mee.